Äänivelho kitaranvarressa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 23.1.1994


Nappi Aaltonen omaa luokkaansa

Vaasan Palosaarella ikänsä asunut Jari -Nappi- Aaltonen on kuluneiden kuuden viime vuoden aikana vaikuttanut vahvasti koko paikkakunnan ja lähiympäristön musiikki-ilmeeseen.

- 1985 tuli ostetuksi nää kahdeksanraitaiset äänitysvehkeet aivan omaan käyttöön ja sit ku tää Welmu-yhteistyö käynnistyi, mä vaan siirsin nää mun peruskamat tänne rockyhdistyksen tiloihin. - täs hommas oli sekin hyvä puoli, että oli tullu kämpillä homma opetelluksi. ei tarvinnu enää si studiolla oikein pahasti takuta, vaan kaikki sujui jo aika hyvin, kertoilee Aaltonen.

Kun Nappi aloitti Welmulla, koko äänentoistolaitteisto oli pääsääntöisesti sieltä täältä lainattua. nyt ollaan jo niin pitkällä, että mikit ja vahvistimet tulevat jo yhdistyksen puolesta.

Kun sattuma korjasi satoa

- Eka demo tuli tehdyksi, ku yks amerikkalainen lampsi handu ojossa sisään ja kysy, et mitä tolla saa aikaseks. - Enää en muista edes sen karpaasin nimeä, mutta väliäkös tuolla, hauskaa oli, kertailee Nappi.

Vaasalainen heavyjyrä hollis Brown oli se bändi, jonka demo aloitti Aaltosen ammattimaisemman miksaustouhuilun. Tämän jälkeen on nauhoja tullut studiotyöstetyksi tuollaisella parinkymmenen tapauksen vuosivauhdilla, viimeisimpänä vähäkyröläinen Mind.

Demot ovat ossamisnäytteinä välttämättömiä joka bändille ja varsinkin alkuvaiheessa studiovierailu panee koetukselle biisien toimivuuden. - Useamman vierailun jälkeen virheet on jo helpompi myöntää ja silloin oppii myös sen, että yksinkertainen on kaunis eli osaa jättää turhan krääsän pois, selventää äänitarkkailija.

Matkaan mahtii muutakin

31-vuotiaalla Jari Aaltosella on musiikki ollut verissä aina. Vuodesta 1975 hän on soitellut tosissaan. Pääinstrumentti on kitara, mutta siinä sivussa sujuu rummuttelukin. myös basso on käsissä kulunut.

Tunnettu ja tunnustettu paikallisyhtye Nipples on se juttu jossa Nappi vaikuttaa täysipainoisesti. Ryhmä soittaa perusrokkia laidasta laitaan eli esittää ammattitaidolla sovitettuja coverpaloja historiallisista rockhelmistä. Nipplesissä hääräävät myös sellaiset herrat kuin Markku Keho - laulu, Jan Stolpe - kitara ja laulu, Lido salonen - basso. rummuissa on kuka kulloinkin.

Tänä vuonna Aaltonen nappasi myös kitarasooloilunsa ansiosta Welmun Rockward-palkinnon, tittelinä on nyt vuoden solisti. Tämän kunnian hän jakaa Tarja huntuksen ja Markku Kehon kanssa.

Nappi on päässyt viime aikoina harrastamaan oikein tosissaan kaikenlaisissa projektiluontoisissa systeemeissä, joissa on musiikillisesti imitoitu ketä milloinkin. tällaisia partykokoonpanoja ovat olleet Jurriganes, Beagles, Matti ja Tekno ja Erikeepers.

- Vanhaan jazzviihteeseen pohjaavan Groucho Orchestran kanssa pääsin hyvään vauhtiin: esiinnyttiin Teatteripäivillä ja vierailtiin mm. Suomen ruotsinkielisen teeveen lähetyksessä, mut sit se jotenkin tyssäs ja ny on tullut tollanen vuoden välipää. Mut ei me olla hommaa suinkaan haudattu, vakuuttelee Aaltonen.

Miehen mieltä kiehtoo säveltäminenkin yhä enemmän. - Joo, tos kymmenen vuotta takaperin mulla oli ihan mieleytön sävellyskausi. Mahtavin lataus alkaa kaiketi tos kolmenkympin paremmalla puolella ja jatkuu aina viiteenkymppiin asti. Että täs mä ny si vaan odottelen, että koska taas lähtee tosissaan kulkeen.

Ja sehän lähtee, kun on lähteäkseen.

--Risto Jalonen