Vaasapedia:Tietoja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasapedia

Vaasapedia on osa vaasalaisia.info-sivuston palvelukonseptia. Sivuston muita osia ovat Kaupunkiblogi, Keskustelufoorumi, Nettitori, Kuvagalleria, Lyhytviestit,Uutiset, Videotiimi ja Kirjoita Itse-toiminto omien uutisten ja tapahtumiean sijoittamista varten.

Vaasalaisia.info syntyi helmikuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä yönä 2005 kun Tapio Parkkari valvoi ja mietti oman blogin perustamista. Seuraavana päivänä Parkkari perusti blogin bloggeriin. Blogi käynnistyi hyvin ja saavutti kesäkuuhun 2005 mennessä jo noin 400 kävijää vuorokaudessa.

Ratkaisevä käänne blogin kehityksessä tapahtui kesäkuussa kun vaasalainen Web Design Jussi Mäntylä ehdotti Parkkarille että blogi siirrettäisiin Mäntylän hallitsemalle serveritilalle ja siihen liitettäisiin foorumi.

Parkkari ja Mäntylä neuvottelivat asiasta ja huomasivat ajattelevansa blogista ja foorumista samalla tavalla. Saman keskustelun aikana syntyi myös ajatus Galleriasta ja osto- ja myyntipalvelusta sekä muutamasta muusta vielä toistaiseksi toteuttamattomasta piirteestä.

Wikin perustaminen tuli ajankohtaiseksi tammikuussa 2006 kun ilmeni että Vaasan kaupunki ei ole kiinnostunut vaasalaisen muistitiedon tallentamisesta. Vaasapedian syntysanat oli lausuttu. Nettiin Vaasapedia ilmestyi tammikuun lopussa 2006 ja täyttämään Vaasapediaa ryhdyttiin maaliskuun alussa.

Vuoden 2006 toisen puoliskon alussa vaasalaisia-info konseptiin lisättiin Puffit. Puffit osion tarkoituksena oli olla osa vaasalaista kansalaisjournalismia. Omien uutisten ja kuvien lisääminen tehtikin mahdollisimman helpoksi.

Vanha blogialusta (Serendepity] ikääntyi ja uudeksi alustaksi valittiin WordPress. Uusi WordPress alusta julkistettin lokakuun 7. päivänä 2014.

Vaasapedia kehittyi myönteisesti, mutta vuonna 2012 entistä tehokkaammat botit aloittivat hyökkäyksen Vaasapediaa kohtaan. Koska päivitykset olivat unohtuneet, niitä kertyi nopeasti 130.000 ja Vaasapedia meni "telakalle". Puhdistettu Vaasapedia näki "päivänvalon" joulukuussa 2014. Samalla pedian visuaalinen ulkonäkä muttui.

Uudistunut Vaasapedia

Ryhdy ”vaasapedistiksi”

-Voit välittömästi ryhtyä töihin ja toimittaa juuri sitä artikkelia, joka kiinnostaa Sinua. Ehkä haluat paikallishistorian harrastajana lisätä ja täydentää Vaasan aikajanaa tai luoda artikkeli kuvineen omasta kotikadustasi tai lisätä ja täydentää tietoja vaasalaisista yhtyeista ja musiikkipersoonista.


Tai ehkä sinua kiinnostaa henkilöhistoria. Vaasapediassa on satoja ”tyhjiä” henkilönimiä tunnetuista historiallisista ja nykyvaasalaisista, jotka vain odottvat täyttämistä.

Artikkelin muokkaamista varten et tarvitse käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen avulla saat Vaasapadian käyttöä helpottavia työkaluja. Voit esimerkiksi lisätä kuvia ja taulukoita.

Vaasapediassa on tällä hetkellä satoja sisältösivuja, joten sellaisellakin on sivustosta iloa, joka ei itse halua lisätä artikkeleita vaan ainostaa lukea ja katsella kuvia.

Luo rohkeasti

-Luo ja muuta artikkeleita rohkeasti. Huonot ja väärät lisäykset, samoin vandaalien teot poistetaan historianpalautustoiminnon avulla.

-Vaasapedian artikkeleista muodostuu jatkuvasti parempia, koska kuka tahansa voi tarkastaa ja parantaa niitä, muistuttaa Parkkari. Jos wikipediakonsepti ei ole sinulle jo tuttu, niin tutustu siihen hakusanalla wikipedian lunttilappu tai

Sivusto on osa vaasalaisia.info palvelukonseptia. Vaasapeadia on asennettu järjestelmään 28.1. 2006.

tapio.parkkari(miuku)gmail.com

Lunttilappu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lunttilappu Kuinka sivuja mjuokataan

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Kuinka_sivuja_muokataan

Tapio Parkkari Vaasa 12.12. 2014