Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Sisko-Margit Syväoja - Vihreät - De Gröna

KUNNALLISVAALIT ---- TERVEYSVAALIT  
Lisätty: 29.8.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

KUNNALLISVAALIT  ----  TERVEYSVAALIT

Perustehtävä

Kunnan päätehtävä on järjestää ja ylläpitää palveluita, jotka takaavat perusturvan kaikille kuntalaisille.
Kunnallisvaaleissa ratkaistaan terveydenhuollon kehittämisen päälinjat: Kuinka kuntalaisten terveyttä edistetään? Kuinka sairauksien varhainen toteaminen, hoito ja kuntoutus järjestetään?
Meneillään olevassa organisaatiomuutosmyräkässä kansalaisten terveydenhuoltopalvelut tulevat uudistumaan huomattavasti.
Erityisesti tässä tilanteessa kunnallisessa päätöksenteossa tarvitaan todellisia terveydenhuollon asiantuntijoita. Kunnallisvaalit ovat terveysvaalit!

Terveydenhuollon kustannusten valitetaan usein karkaavan käsistä. Tosiasiassa ne ovat meillä muuhun Eurooppaan verrattuna pienet. Terveydenhoito kiinnostaa suomalaisia kuntien talousarvioissa eniten. Kuntien asukkaat ilmoittavat lähes kaikissa kuntapalveluja koskevissa kyselyissä tärkeimmiksi peruspalveluiksi terveyspalvelut. Niiden turvaamiseksi kuntalaiset ovat tutkimusten mukaan jopa valmiita maksamaan lisää veroa.

Ikärasismista on tehtävä loppu

Suomi on yksi Euroopan nopeimmin ikääntyvistä maista. Sosiaali- ja terveydenhuollolta vaaditaan ennennäkemättömän suurta hoidon kapasiteetin lisäämistä. Hoidon tulee painottua avohoitoon, mutta osa vanhuksista on hoidettava tulevaisuudessakin laitoksissa. Suurin osa heistä selviytyy kotihoidon, kotipalvelun, kotisairaanhoidon, ateria- ja turvapalvelun sekä eriasteisesti tuetun palveluasumisen piirissä. Omaishoito on ylivoimaisesti edullisin hoitomuoto. Siitä pitäisi tehdä poikkeuksetta ja valtakunnallisesti yhtenäisin perustein tuettu hoitovaihtoehto. Vihreät vaativat omaishoitajille kunnollista palkkaa ja riittäviä lomaoikeuksia!
Iäkkäiden syrjintä on ollut meillä melkeinpä maan tapa. Tälle väestöryhmälle olisi pikimmiten turvattava ihmisoikeudet siinä missä muillekin! Ikääntyvien palveluiden laiminlyömisestä kärsivät, paitsi he itse, myös muu palvelujärjestelmämme. Iäkkäillä on oltava oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta, sairaanhoidosta ja kuntoutuksesta. Kuntoutuspalveluita ei tule rajata vain työikäisten yksinoikeudeksi.

”Selkäranka” kestäväksi

Perusterveydenhuolto on koko julkisen terveydenhoidon selkäranka. Sille on osoitettava resursseja niin paljon, että se kykenee palvelemaan kuntalaisia laadukkaasti ja tehokkaasti. Tällöin myös paine erikoissairaanhoitoon vähenee, mikä puolestaan laskee sen aiheuttamia kustannuksia.
Jokaisen hoitoa tarvitsevan tulee saada lääkärinhoitonsa hoitotakuulain aikarajoissa. Hoitotakuun on toteuduttava myös psyykkisten sairauksien hoidossa. Lasten ja nuorten psyykkiset sairaudet ovat erityisesti lisääntyneet. Lapset ja nuoret ovat suuressa syrjäytymisvaarassa koulunkäynnin tai opintojen keskeytyessä. Voimavarojen suuntaaminen heihin kannattaa aina! Ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen ovat tehokkaimpia tapoja hallita myös palvelutarpeen kasvua ja kustannuksia. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon resursseja pitää lisätä Vaasassakin pikaisesti.

Ajaako Vaasa erikoissairaanhoitonsa alas?

Vaasan sairaanhoitopiirin tuottamia erikoissairaanhoidon palveluita käyttävät eniten vaasalaiset. Sairaanhoitopiirin ylin päätösvalta on sen valtuustolla. Kunnallisvaalien tulos ratkaisee sekä piirin uuden valtuuston että sen hallituksen kokoonpanon. Kunnallisvaalit ovat siis terveysvaalit myös erikoissairaanhoidon osalta. Voit olla valitsemassa suuntaa, johon sitä kehitetään.

Terveydenhuollon toiminta nojaa lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan ammattitaitoon, jota ylläpidetään jatkuvalla koulutuksella. Vaasan on syytä panostaa aivan erityisesti terveydenhuollon rekrytointiin, esimerkiksi vetovoimaisen ja joustavan (kielitaitovaatimus!) työnantajapolitiikan keinoin. Vain varmistamalla henkilöstön osaaminen ja riittävyys voidaan toimivat palvelut turvata myös tulevaisuudessa.

Sisko-Margit Syväoja
yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri
työnohjaaja

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Sisko-Margit Syväoja
GSM: 0400-607982
Email: siskomargit.syvaoja@gmail.com
Kotisivu: vaasanpsykiatria.com

Kuusisto kysyy: Mikä tulee olemaan tärkein ajamsi asia jos Sinut valitaan?
Kirjoittaja vastaa: Eilen kyllä jo vastasin kysymykseesi, mutta mihin lie vastaukseni kadonnut, joten ei kun uudelleen... Jokaisella valitulla tulisi olla hallussaan ainakin yksi vahvuusalue, jossa hän edustaisi hyvää osaamista koulutuksensa ja/tai työkokemuksensa perusteella. Minun asiantuntemukseni sijoittuu sosiaali- ja terveydenhuollon sektorille, kun takana on mm. reilut kolmekymmentä virkavuotta lääkärinä. Tärkein asia, jota ajaisin, löytyy tietenkin juuri tuolta omalta osaamisalueeltani. Ja kuinka paljon sitä tehtävää olisikaan! Lukuisien, korjausta vaativien epäkohtien ja puutteiden joukosta valitsen ehkä juuri nyt tärkeimpinä pitämieni, niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin psyykkisen pahoinvoinnin, sen ennaltaehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen järjestämisen. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon tila on Vaasan sairaanhoitopiirissä karmea. Siitä vaan ei puhuta ääneen. Tunnen suorastaan velvollisuudekseni toimia näiden maan "hiljaisten" äänitorvena. Toisena listalleni nousee ilman muuta Vaasan päihdehuolto, jossa ei paljon ole kehuttavaa siinäkään. Päihdehuoltoon pitäisi saada PIKIMMITEN ainakin yksi kokopäiväisen lääkärin virka. Se auttaisi kenties jopa rekrytoimaan päihdelääketieteestä kiinnostuneen lääkärin Vaasaan. Nyt yksi terveyskeskuslääkäri hoitaa toisella kädellä päihdehuoltoa ja toisella kädellä jotain muuta.Itse asiassa tämäkin lääkäri on vastikään lähtenyt muualle... Päihdeongelmat ovat niin suuri työsarka Vaaasassakin, että yksi lääkäri ei kykene/jaksa huolehtimaan siitä "hiukan toisella kädellä" huitaisemalla. Sitten yleisemmin toimintaani ohjaisivat oikeudenmukaisuuden, rehellisyyden ja avoimuuden,sekä kohtuuden puolustaminen, kaikessa myös elollisen arvostaminen ja suojeleminen.

Irma Kivimäki-Turja kysyy: Miten nuorten moniongelmiin voitaisiin puuttua? Esimerkiksi Huutoniemen koulun ja asuntoalueen seuduilla on tapahtunut useita pikkurikollisuuksia, kuten 10.09. minulta varastettiin polkupyörä. Olin silloin vs. opettaja koululla.Lisäksi 13.-14.09. samoilla seuduilla rikottiin autojen peilejä ja ikkunoita... Itse puhun koululaisille kasvatuksesta sen inhimillisenä merkityksenä ja löysinpä purosta lenkkeillessäni tyttöjen pyörän, mikä on nyt huollossa. Olisiko joku ysteisprojekti kirpputori tai liikuntakilpailut? terv.KOKOOMUKSEN ehdokas Irma
Kirjoittaja vastaa: Kiitos kommentistasi! Toimittuani runsaan vuoden ajan Nuorisoasema Klaaran lääkärinä olen saanut todella läheltä tuta sen, kuinka valtaisaa nuorten henkinen pahoinvointi täällä Pohjanmaan lintukodossakin alkaa tänä päivänä olla.Irrallisuus, rajattomuus, turvattomuus, psyykkinen pahoinvointi, syrjäytyminen, päihderiippuvuus ja sen myötä tai sitten muuten vaan ongelmakentän laajeneminen pikkurikollisuuden teille. Kysymys on suuren luokan ongelmista. Tarvitaan siis myös "suuria" tekoja. Ennaltaehkäisy sekä lasten, nuorten, perheiden, koulujen jne. hyvinvoinnin edistäminen ovat avainasioita. Jostakin pitää lähteä liikkeelle. Itse lisäisin ensiksi resursseja oppilas-/opisk.terveydenhuoltoon, samoin päivähoitoon ja kouluihin. Pienemmät ryhmät ja luokkakoot, tukiopetusta riittävästi, ohjattua ip-kerhotoimintaa, luokallinen lukio takaisin, joitakin esimerkkejä mainitakseni. Yksittäisten tapahtumien järjestäminen ei varmasti ole huono asia sekään, mutta "perusrakenteiden" tervehdyttäminen on hyvoinnin ehdoton edellytys pitkässä juoksussa.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!