Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Tapio Osala - Vihreät - De Gröna

Kivaa tai kannattavaa?  
Lisätty: 25.3.2009

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>


Kivaa tai kannattavaa….


Eräs entinen yhtiökumppanini, vanhempi herrasmies, kertoi yhteistyömme alkutaipaleella noudattavansa elämässään ohjenuoraa: ”Kaikkeen mihin ryhdyn, tulisi olla joko kivaa tai kannattavaa. Mieluummin molempia. Jos se ei ole kumpaakaan. Luovun siitä.” Hän menestyi hyvin.


Olen miettinyt tuota ohjetta kunnallispolitiikan näkökulmasta. Onko se kivaa tai kannattavaa?


Kannattavaa se ei ainakaan ole. Tuntipalkka lasketaan mieluummin senteissä kuin euroissa.


Entä sitten ”kivaa”?


Politiikka on valtapeliä, jossa virkamiehet ja luottamushenkilöt taistelevat vallankäytöstä toisensa kanssa ja keskenään. Ylimmät virkamiehet ovat lisäksi sekä poliitikkoja, että virkamiehiä. Valtaa halutaan lisää itselle, joskus myös omalle puolueelle.


Valtapelissä akselilla virkamiehet><luottamushenkilöt on virkamiehillä etulyöntiasema sillä he voivat tehdä työtään kokopäivätoimisesti suurine avustajajoukkoineen.


Virkamiehiä tuntuu ärsyttävän luottamushenkilöiden aktiivisuus. Se teettää heille ”ylimääräistä” työtä. Virkamiesten suhtautuminen valtuustoaloitteisiin on selkeä esimerkki tästä. Helpostikin selvitettävät asiat saattavat maata pöytälaatikossa vuosia ja joskus selvitykset ovat hyvin ylimalkaisia.


Viimeisin näytös tässä valtapelissä on, se että virkamiehet keksivät tuoda esityksen, jolla luottamushenkilön tiedonsaantia ja oikeusturvaa heikennettiin.  Kyse oli ikimuistoisesta oikeudesta saada uusia asia pöydälle lisätiedon hankkimiseksi ei-kiireellisissä asioissa. Tämä ”uudistus” lanseerattiin vetoamalla lakeihin ja sääntöihin, jossa asiasta ei puhuttu halaistua sanaa.


Päätös hyväksyttiin vähin äänin kaupunginhallituksessa ja lähetettiin muihin hallintoelimiin muka eri lakeihin perustuvana määräyksenä. Kyseissä laeissa ei ole muutoksia tullut, eikä kaupunginhallituksella ole edes valtaa määrätä muiden elinten kokouskäytännöistä!


Uskolliset virkamieskollegat veivät asian omiin hallintoelimiinsä ja kas: näin oli saatu virkamiesten ajama ”hallinnonuudistus” läpi.


Miksi tällaista tehdään ja mikä siitä voi seurata? En näe muuta motiivia asialle kuin taas pienen vallansiirron luottamushenkilöiltä virkamiehille. Mitä vähemmän luottamushenkilöt tietävät ja kyselevät, sitä useammin menee virkamiehen oma tahto läpi mukisematta.


Seuraukset voivat olla ikäviä. Nopea päätöksenteko aiheuttaa helposti suuria vahinkoja. Se on nyt nähty esimerkiksi päiväkotien kilpailuttamisessa. Asioihin perehtymiselle on annettava aikaa ja yksittäisen luottamushenkilön oikeusturvan kannalta olisi uudet ja tärkeä asiat voitava käsitellä rauhassa.


Kivaa tämä on hyvin harvoin. Mutta en luovu.


 


Tapio Osala (vihr.)


Kaupungivaltuutettu
Vaasa


 


 


 


Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Tapio Osala
Kotisivu: tapioosala.com

rh kysyy: Kirjoitit tuossa kirjoituksesssasi ( Kyseissä laeissa ei ole muutoksia tullut, eikä kaupunginhallituksella ole edes valtaa määrätä muiden elinten kokouskäytännöistä) jos näin on niin kuinka tämä voi olla mahdollista.
Kirjoittaja vastaa: Kirjoittaja ei ole vielä vastannut kysymykseen.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!