Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Kari Lajunen - Vihreät - De Gröna

Koulukatu 47:n palaneen talon tontti kaupunkimuseoksi.  
Lisätty: 21.11.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>Säilyneet rakennukset lienevät vanhempia kuin edestä palanut rakennus. Koska talo on nyt palanut, ei sitä enää siihen saada mutta käännetään asia hyödyksi. Ei tuhota enempää.


Sitä on käytetty linja-autotallina mm. Tontti ja suojellut rakennukset pitäisi luovuttaa museolle joka voisi kunnostaa rakennukset museokuntoon.


Taiteiden yönä pihalla on hevosia ja aitoja ratsumiehiä.


Kunnostustyntekijöinä voitaisiin käyttää pakolaisia. Pakolaiset voisivat asua aluksi parakissa kyseisellä tontilla mutta huoneiden kunnostauduttua he voisivat asua rakennuksessa. Näin pakolaisia ei tarvitsisi passivoida vaan he voisivat näyttää, etteivät he edes halunneet passivoitua vaan ovat tulleet henkensä kaupalla suojaan.  

Pakolaisajan he toimisivat pakolaispalkalla, eli käytännössä työllä oleskelunsa maksaen. Näin he eivät passioidu ja voivat oppia jopa hyödyllisen ammatin. Vastaavasti museovirastolle työkustannukset ovat halpoja. 

Epäilen, että tämä kompastuu johonkin direktiiviin joka tulkitsee työvoiman käytön orjatyönä tai hyväksikäytönä mutta ei se ole sitä. Varmasti he jotka ovat tulleet pelastetuksi tuntevat kiitollisuudenvelkaa
ja tekevät mielellään jotain.


 


Hyvät päättäjät.
Vetoan teihin yksityisenä kansalaisena. Ajatelkaa mikä mahdollisuus menetetään jos tontti rakennetaan. Kyse on kuitenkin pienestä tontista ja siihen saa vain yhden talon. Nykyiset rakennukset olisivat uuden rakennuksen tiellä mutta ne voivat olla uuden ympäristön keskus.

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Kari Lajunen
GSM: 046-8115079
Email: kari.lajunen@oivakaihdin.com
Kotisivu: www.oivakaihdin.com

Harri Niskanen kysyy: Pihalla oleva asuinrakennus on 1940-luvun lopulta tai 1950-luvun alusta. Kulttuuriseura Mira ry on jätti aloitteen kaupunginhallitukselle jo ennen paloa, että kaupunki ostaisi kiinteistön sen omistavalta yksityiseltä kuolinpesältä ja Konte Oy:ltä ja siihen perustettaisiin kansainvälinen kirjailijakeskus. Asiastamme kerrottiin myös Vasabladet-lehdessä. Periaatepäätös kiinteistön lunastamisesta kaupungille tehtiin vuonna 2004. Ei vain ole toteutunut vieläkään. Eikö kulttuuriseuran ehdotus ole realistisempi kuin sinun museoehdotuksesi?
Kirjoittaja vastaa: Hyvä ehdotus se on mutta talo johon se aiottiin on palanut ja tilanne on muuttunut. Jäljelle jäi enää 1800-luvulla rakennettu tallirakennus ja 1900-luvun alussa rakennettu asuinrakennus. Nyt Jälejellä on enää se mikä vielä voidaan pelastaa. Jäljelle jääneet rakennukset palvelisivat mielestäni hyvin museokäyttöä ja koska nyt olisi pihaa niin siihen mahtuisi kaikenlaista. Palon seurauksena alue palautui sen alkuperäiseen muotoonsa eli takana oleva talli sai jälleen tilaa. Pääasia on kuitenkin että kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ei tuhottaisi joten minkäänlainen jatkokäyttö ei oisi poissuljettu. Rakennusten ikä vaan sopisi hyvin museokäyttöön ja se olisi hyvällä paikalla valmiiksi suunniteltuna. Talot vain pitäisi kunnostaa. Ei niitä myöskään pitäisi jättää rapistumaan. Siinä käy niin, että ne sitten vahingossa palavat.

Timo Rintamäki kysyy: Hallintotalo elää sillä mitä sen ympärillä oleva markkinatalous tuottaa. Ei Vaasalla ole varaa pitää keskustassa mitään sellaista, joka ei ole tehokasta, rahakasta ja tuottavaa.
Kirjoittaja vastaa: Valitettavasti taidat olla aivan oikeassa.

Klaus Berg kysyy: Montako museokäyntiä Lajunen on tehnyt Koulukadun toisessa päässä olevaan museoomme ?
Kirjoittaja vastaa: En pidä kirjaa mutta arvioisin käyntejä olevan 50-100 10 viimeisen vuoden aikana. Yleensä ne ovat työkäyntejä mutta taiteiden yönä ja ulkomaalaisten kanssa tulee käytyä. Se on hieno paikka näyttää ulkomaalaisille. Ei saa myöskään unohtaa Wasastjärnan taloa. Se muistuttaa olemuksellaan jonkin verran tätä Koulukatu 47:ää mutta jotenkin tämä Koulukatu olisi elävämpi noine talleineen joissa on lastauslaituri vielä jäljellä. Sitten monikaan ei tiedä, että museolla on Sundomissa siinä tuulimyllyn lähellä vanha rakennus jota saa kai sopimuksesta käydä ihailemassa. Brage on myös hyvä kohde.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!