Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Kokoomus
Puolueen ehdokkaat:

Pertti Kautto

Peter Remahl

Marko Heinonen

Ilkka Raatikainen

Johanna Ahopelto

Salla Rundgren

Ari-Pekka Laitalainen

Esa Peltomäki

Leena Tulimaa

Seppo Rapo

Sonja Sulkakoski

Heikki Kallio

Juha Silander

Ossi Kukkonen

Marja jokiniemi
Seida Sohrabi
Irma Kivimäki-Turja
Timo Viitala
Irma Kivimäki-Turja
Heikki Loukola

László Boda

Jaakko Perttu
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

László Boda - Kokoomus

Työperäinen maahanmuutto - yhteinen haasteemme.  
Lisätty: 15.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >> 

Työperäinen maahanmuutto - yhteinen haasteemme.


 

Olen uusi kunnallisvaaliehdokas ja vieläpä taustaltani ulkomaalainen, nimittäin unkarilainen. Vaikka olen asunut 20 vuotta Suomessa ja 15 vuotta Vaasassa, ei minulla ole tähän mennessä ollut aikaa paneutua politiikkaan. Aina on ollut niin paljon muuta tekemistä: työtä!


Olen enemmän tekijä kuin puhuja (olen oppinut Pohjanmaan tavoille), joten olen jättänyt puhumisen muiden tehtäväksi. Hallitsen kyllä sujuvasti suomen kielen ja olen valmistunut Kuopion Yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi. En ole poliitikko, vaan yksi tekijöistä, joka päättää asioista suomalaisen maalaisjärjen mukaan. Olen myös sisukas, minkä olen oppinut suomalaisilta ystäviltäni.


Vähän ennen kunnallisvaaleja tulin siihen tulokseen, että Vaasassa tulee tapahtumaan niin paljon muutoksia, etten voi jättäytyä sivustaseuraajaksi.


Usein kuulee sanottavan, että ulkomaalaisille ei ole töitä. Kuitenkin parin viime vuoden aikana yhteistyökumppanieni kautta on työllistynyt yli sata unkarilaista metallimiestä sekä muiden alojen ammattilaisia Vaasassa ja Pohjanmaalla. Luomieni järjestelmien kautta työntekijöiden työhön asettaminen ja kotouttaminen on onnistunut vaivatta.


Unkarin lisäksi monista muistakin maista on tulevaisuudessa tarjoutumassa runsaasti työvoimaa Suomeen. Voidaankin todeta, että maassamme on tapahtumassa suuri työvoimapoliittinen rakennemuutos.


Väestömme ikääntyminen tulee merkitsemään huomattavaa työvoimapulaa lähitulevaisuudessa. On arvioitu, että pulaa tulee olemaan nimenomaan ammatillisesti koulutetusta työvoimasta. On myös otettava huomioon, että työperäiset maahanmuuttajat ovat veronmaksajia, joiden veroilla maksetaan hyvinvointivaltion kuluja.


Kuitenkin työperäisen maahanmuuton tietoisessa lisäämisessä on vaaransa, ellei siihen valmistauduta kunnolla. Valmistautuminen lisääntyvään maahanmuuttoon tarkoittaa sitä, että vahvistetaan muutolle suotuista yleistä ilmapiiriä paikkakunnalla, järjestetään riittäviä ja monipuolisia palveluja, jotka koskevat työn vuoksi muuttavien perheitä, opetellaan monimuotoisissa työyhteisöissä työskentelyä ja opetetaan maahanmuuttajille suomen kieltä.


On osoitettava erityistä huomiota sellaisten lainsäädännöllisten esteiden poistamiseen, jotka vaikeuttavat palveluiden järkevää järjestämistä paikallisella tasolla. Erityisen tärkeää on tukea uudenlaista työtapaa, jossa palvelujen turvaaminen perustuu viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan ja yritysten yhteistyöhön.


Yhteiskunnalliset rakennemuutokset ovat jo edessämme ja vaikuttavat lähinnä sosiaali- ja terveysalan organisaatioihin. Organisaatioiden uudelleenjärjestelyn tielle on lähdettävä esim. yhdistämällä kuntia ja luomalla siten puitteita kehitykselle. Toivoisinkin rakentavaa keskustelua kuntien välille näissä yhdistämiskysymyksissä, koska kuntien yhdistäminen on mielestäni välttämätön pakko. Voimavaramme on yhdistettävä kilpailussa pärjäämisen vuoksi!


 Olen huolissani myös lasten päivähoito-ongelmista sekä siitä, että koulujen luokka- ja ryhmäkoot ovat liian suuria. Opetuksen laatu ja työrauha kärsivät, eikä opettajilla ole mahdollisuutta keskittyä riittävästi yksittäisten oppilaiden huomioimiseen. On selvää, että tällainen asiaintila kostautuu tulevaisuudessa. Mielestäni veroja maksetaan riittävästi, jotta mainittuihin ongelmakohteisiin voidaan vaatia lisää rahoitusta.


 Tämän kirjoitukseni tarkoituksena oli nostaa esille asioita, jotka ovat meille kaikille vaasalaisille yhteisiä, riippumatta siitä, olemmeko suomen- vai ruotsinkielisiä vai maahanmuuttajia. Sen sijaan että väittelemme, mikä olisi sopiva yhteinen kieli, meidän pitäisi omaksua yhteistyön periaate ja ryhtyä tekoihin. On ymmärrettävä kielellä millä hyvänsä, että muutokset ovat tulleet jo. Yhteen hiileen puhaltaminen perustuu tekoihin eikä puheisiin!


 


 


 


 

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: László Boda
GSM: 0500 555 556
Email: boda@netikka.fi

Juha Tuomikoski kysyy: Hei Laszlo. Kirjoitat että kymmenien unkarilaisten metallimiesten (+perheet!) työhön asettaminen ja kotouttaminen on onnistunut vaivatta. Olen saanut tapaamiltani unkarilaisilta käsityksen, että tämä ei tosiaan ole pelkkää itsekehuasi vaan ihan oikeasti toimiva systeemi. Kysyisin kuitenkin kahta asiaa : 1. Pitäisikö työperäisten maahanmuuttajien vastaanottoa vähentää, jos suhdanteet heikkenevät ja suomalaisiakin alkaa jäädä työttömiksi? 2. Pitäisikö työnantajien tulla mielestäsi enemmän vastaan, kun työperäiset maahanmuuttajat opiskelevat suomea, esim järjestämällä heille opiskelumahdollisuuksia päiväsaikaan? Nythän he painavat raskaan työpäivän, hoitavat sen jälkeen muuttoon liittyvää byrokratiaa ja -kaaosta ja yrittävät siinä ohessa opiskella suomea iltakursseilla. Tsemppiä sinulle vaalityöhösi!
Kirjoittaja vastaa: Hei!1.Työperäinen maahanmuutto riippuu markkinatilanteesta. Kaikilla tulijoilla on ollut työpaikka valmiina. Jos työperäinen maahanmuuttaja jää työttömäksi,osa jää etsimään uutta työpaikkaa ja osa lähtee muualle työn perään. Kysymys on huippuosaajista, joilla on mahdollisuudet työllistyä ammattitaitonsaperusteella. 2. Vastuunsa kantava työnvälittäjäyritys hoitaa työntekijöidensä puolesta kaikki käytännön asiat, jolloin työntekijä voi keskittyä työnteon ohella myös kielen opiskeluun. Kaikki käyttäjäyritykset eivät välttämättä ole halukkaita käyttämään kallista työaikaa työntekijöidensä kielen opetukseen. Monesti kielen oppiminen on työntekijän asenteesta kiinni. Itse en ole koskaan käynyt kielikursseja,mutta silti olen oppinut suomenkielen. Olemmehan me kielisukulaisia !!!

Timo Rintamäki kysyy: En aio olla yhtään tekopyhä. Unkarilaiset eivät varmaankaan kauaa Suomen verohelvetissä ja vihamielisen ja epäsosiaalisen ja omissa oloissaan nyreksivän väestön keskellä viihdy. Olettaisin, että suomalainen työympäristö ja vapaa-aika kaupungilla on helvettiä niille, joiden ulkonäkö erottuu valtaväestöstä.
Kirjoittaja vastaa: Hei, asiaa voi lähestyä toisellakin tavalla. Ensinnäkin verotus ei ole niin rankka unkarin verotukseen verrattuna, varsinkin jos käteen jää huomattavasti enemmän rahaa kuin keski-euroopassa. Itseasiassa ulkomaalaisiin kohdistuvaan vihamielisyyteen en ole koskaan törmännyt, ei ainakaan Vaasassa. Se johtuu varmaan siitä, että Vaasa onkin hyvin kansainvälinen paikka, jossa ruotsalaiset ja suomalaiset ovat asuneet vuosisatojen varrella hyvässä sovussa. Jos puhutaan unkarilaisista meidät hyväksytään helpommin kuin muun maan kansalaisia. Työpaikoilla on erinomainen ilmapiiri, puheenaiheita riittää Balatoni-järvestä ruuanlaittoon asti ja punttisalillakin irtoaa nauru. Minun mielestä yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut huomattavasti suopeammaksi 10 viime vuoden aikana..

Emmi Juutilainen kysyy: Hei László, On hieno huomata, että pikku hiljaa ulkomaalaissyntyiset nostavat päätään Vaasassakin ja asettuvat ehdolle. Maahanmuuttajat ovat tätä päivää, hyväksyivät sen kaikki tai eivät, ja näin ollen valtuustonkin tarvittaisiin ehdottomasti tämän alan asiantuntijoita. Kolumnisi käsitteli nimenomaan työperäistä maahanmuuttoa, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä siitä sinulla on omakohtaista kokemusta. Kysyisin silti mikä on mielipiteesi esimerkiksi pakolaispolitiikasta kunnallistasolla? Työhän on mitä parhain ja ihanteellisin tapa päästä sisälle yhteiskuntaan, mutta valitettavasti kieli- ja ammattitaidon puutteesta osa jää tyhjän päälle.
Kirjoittaja vastaa: Hei, edellisen kysyjän tapaan en aio olla tekopyhä. Mielestäni on paljon parannettavaa! Integroitumiseen tähtäävä projektia löytyy vaikka kuinka paljon, mutta tehokasta menetelmää ei ole vielä saatu aikaseksi. Ensinnäkin pitää olla rehellisiä itseämme kohtaan: Kovasta yrittämisestä huolimatta molemmista päistä löytyy haluttomia tahoja. Eivät kaikki tänne tulleet ulkomaalaiset halua tehdä työtä jos tarjolla on ilmaista rahaa tai palvelua. Varsinkin jos kotimaassaan ei ole tottunut tekemään säännöllistä työtä. Toisaalta työnantajatkaan eivät haluaa ottaa tehottomia aloittelijoita. Näitä asioita pakko todeta koska ne ovat faktoja. Nimenomaan tästä syystä on jatkettava, mutta paljon tehokkaammin kielikursseja ja ammattitaidon koulutusta. Jonakin päivänä tarvitaan kaikkia suomessa asuvia ihmisiä työntekoon!

Risto Jalonen kysyy: Tuolla olisi sanan paikka <> http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2550.0 <> vaasalaisia.nfo <> keskustelut <> omalla nimellä <> Plus ja miinus tilastossa Vaasa oikealla kohdalla ? <> Kerrohan jotain <> Kiitos
Kirjoittaja vastaa: Kirjoittaja ei ole vielä vastannut kysymykseen.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!