Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Tytti Hyttilä-Huhta - Vihreät - De Gröna

Paljon puhetta yhteisöllisyydestä  
Lisätty: 14.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

Yhteisöllisyyttä on tarjottu ratkaisuksi esiin nousseisiin lasten, nuorten ja perheiden elämänhallinnan ongelmiin. On esitetty, että yhteisöllisyys on kaverista välittämistä tai yhteiskunnan huolenpitoa kirjoittajan näkemyksistä riippuen. Vähemmälle ovat jääneet konkreettiset teot tai ehdotukset toimenpiteistä, jotka vahvistavat välittämistä ja huolenpitoa. Käytännössä yhteisöllisyyttä voidaan parantaa:


-         pienentämällä ryhmäkokoja varhaiskasvatuksessa ja perus- sekä toisen asteen koulutuksessa. Opetusryhmille on määriteltävä ehdottomat kokorajat. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla huomatuksi, ohjatuksi ja tuetuksi tarpeensa mukaan. Isossa ryhmässä tämä on vaikeaa. Samoin on lasten keskinäisten hyvien suhteiden tukeminen. Aikuisen vastuulla on huolehtia, ettei yksikään lapsi jää ryhmän ulkopuolelle. Yhteisö voi olla myös torjuva ja ulossulkeva, mikäli ei aikuinen tietoisesti ohjaa sen toimintaa.


-         vahvistamalla moniammatillista osaamista kasvatusyhteisössä. Oppilashuoltoon tarvitaan riittävää resurssointia; psykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan palveluja. Lisäksi tulee kehittää mallia, jossa sosionomikoulutuksen saaneet ohjaajat ja nuorisotyöntekijät linkittyvät kouluyhteisöön erilaisin toiminnallisin menetelmin yhteisöllisyyttä ja hyvää yhteishenkeä vahvistaen. Varhaiskasvatuksessa lastentarhanopettajan pedagoginen ja sosionomin perhekeskeinen ja sosiaalisuutta vahvistava osaaminen luovat yhdessä hyvän perustan tämän päivän laadukkaalle kasvatustyölle.


-         kehittämällä ja luomalla uusia menetelmiä kasvatuskumppanuuteen. Vanhempien ja ammattikasvattajien yhteiseen hiileen puhaltaminen on paras tae lapsen hyvinvoinnille. Ei todellakaan ole klisee, että kylä kasvattaa.


-         lisäämällä taide- ja taitoaineita koulujen opetukseen. Professori Lea Pulkkinen nosti tämän aiheen esille, kun julkisuudessa Kauhajoen jälkeen keskusteltiin, mikä lastemme kasvatuksessa on mennyt pieleen. Pulkkisen mukaan opetukseen sisältyvät taideprojektit antavat lapsille ja nuorille yhteisiä onnistumisen kokemuksia elämyksellisellä tasolla, mikä parhaiten lisää positiivista yhteisöllisyyttä. Viime aikoina vain taide- ja taitoaineiden asema peruskoulussa on romahtanut. Opetusministeriö on luvannut puuttua asiaan ja kehittää opetussuunnitelmia siten, että taide- ja taitoaineita lisätään ohjelmaan.   Nyt onkin kunnan tasolla tärkeää seurata, että näin tulee käymään.


-         työelämää kehittämällä siten, että työn voi paremmin yhdistää eri elämänvaiheisiin. Lapsiperheissä vanhemmilta vaaditaan voimia kasvatustyöhön ja lasten läsnä olemiseen. Työ ei voi eikä saa viedä voimavaroja niin, että lapset jäävät median, netin ja aikuiselta pimentoon jäävien yhteisöjen kasvatettavaksi.


 


Yhteisöllisyys positiivisessa merkityksessä on vahvoja, yksilöä tukevia verkostoja sekä luottamusta niin lähellä oleviin kuin myös toisiin ihmisiin.


 


Tytti Hyttilä-Huhta


Yhteisöllisen työn lehtori

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Tytti Hyttilä-Huhta
GSM: 0405612964
Email: tytti.hyttila-huhta@puv.fi

Leena Pommelin-Andrejeff kysyy: Hyvä ehdokas, Ilahduin kirjoituksestasi, jossa peräänkuulutit yhteisöllisyyttä. Kyllä kylä huolehtii Vaasassakin ! Kenties olet joskus perjantai-iltana törmännyt vihreäliiviseen joukkoon aikuisia. Kyseessä ovat VAELTAVAT VANHEMMAT, joiden roolina katukuvassa on olla turvallisuuden tunnetta lisäävä elementti kaikille iltayössä liikkuville. Välitämme nuorista ja autamme tarvittaessa. Vaeltavien Vanhempien toiminnan sisältö kiteytettäköön seuraavasti: 1. Viranomaisten täydennys Lisäämme aikuisten läsnäoloa perjantai-iltaisin keskustassa/lähiöissä. 2. Sosiaalinen silmä Kaduilla partioivat aikuiset vähentävät pelkällä olemassaolollaan vahingontekoja, tappeluita ja päihteiden käyttöä. 3. Vertaistuki Järjestämme kasvatusluentoja ja muita yhteisiä tapahtumia. 4. Vähäinen byrokratia Jäsenmaksuja ei peritä. Päivystäjän roolina on olla tavallinen kansalainen kaupungilla. Riittää, että on helposti lähestyttävä AIKUINEN, joka on LÄSNÄ ja tarvittaessa NUORISOLLE APUNA. Ryhmä toimii yhteistyössä viranomaisten, koulujen, yhdistysten ja kaikkien toiminnasta kiinnostuneiden kanssa. Päivystys tapahtuu tavallisesti 2-4 henkilön ryhmissä kaupungin keskustassa tai jossain lähiössä. Minä puolestani haastaan lisää vaasalaisia mukaan toimintaan. Tervetuloa ! Leena Pommelin-Andrejeff VAELTAVAT VANHEMMAT, koordinoija puh. 050-3507058 email: leena@vaeltavat.org www.vaeltavat.org
Kirjoittaja vastaa: Kiitos viestistä. Neljän lapsen äitinä ja sosiaalialan opettajana arvostan VAELTAVIEN VANHEMPIEN toimintaa. Samankaltaista yhteisvastuuta lapsista ja nuorista voisi vahvistaa myös muilla alueilla. Tarkoitan esim. vanhempien roolin vahvistamista koulujen ennaltaehkäisevässä oppilashuollossa vanhempain yhdistysten ja toimikuntien kautta. Tarvitaan uudellaisia kokeiluja ja eri tahojen voimavarojen yhdistämistä. Mutta ennenkaikkea hyvää tahtoa ja vastuuta myös muista kuin omista lapsista, niin kuin te toiminnassanne osoitatte. Viestisi oli myös hyvä muistutus. Joskus sosionomiopiskelijamme ovat osallistuneet VAELTAVIEN VANHEMPIEN toimintaan. Jatkossakin pidetään mielessä tämä mahdollisuus oppia yhteisöllisyyttä käytännössä. Hyvää jatkoa toiminnallenne edelleen!

Risto Jalonen kysyy: Tuolla olisi sanan paikka <> http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2550.0 <> vaasalaisia.nfo <> keskustelut <> omalla nimellä <> Plus ja miinus tilastossa Vaasa oikealla kohdalla ? <> Kerrohan jotain <> Kiitos
Kirjoittaja vastaa: Kiitos vinkistä. Käynpäs tutustumassa linkkiin.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!