Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Sisko-Margit Syväoja - Vihreät - De Gröna

KESKUSSAIRAALAN SÄÄSTÖT NAISTEN UHKANA  
Lisätty: 14.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

Meille on juuri esitelty Vaasan keskussairaalan tuoreimmat, erikoissairaanhoidon alasajoon pyrkivät ”innovaatiot”. Tulenaran ehdotuksen takana seisovat johtajaylilääkäri Timo Keistinen ja ylihoitaja Marjo-Riitta Himanen.  Juuri kun sydänkirurgia on saatu hädin tuskin pelastettua, niin sairaalan johto lataa jo uudelleen.

Tähtäimessä on tällä kertaa naistentauteja ja synnytyksiä hoitava yksikkö. Nykyisinkin pieni gynekologian osasto surkastuisi pariin vuodepaikkaan, jotka sille osoitettaisiin synnytysosastolta. Yhä useampi potilas hoidettaisiin polikliinisesti. Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaukset joutaisivat siirtymään Tampereelle ja muut syöpähoidot Vaasan onkologian yksikköön. Synnytysosaston paikkaluku putoaisi reiluun kymmeneen, vaikka se pyörii jo nyt usein ylikuormitettuna. Synnyttäneet äidit kotiutettaisiin vauhdilla viimeistään kahdessa vuorokaudessa.

Säästämisen apostolit kääntävät pienimmänkin kiven löytääkseen lisää tehokkuutta ja tuottavuutta. Haluammeko me todella kaiken inhimillisyyden katoavan hoidosta? Syöpäpotilas asettuisi varmasti mieluiten hoidettavaksi ja vähän ”hoivattavaksikin” lähelle turvaverkostoaan. Synnytysosaston ammattilaiset taas tietävät, kuinka kipeästi varsinkin ensisynnyttäjä tarvitsee kiireetöntä aikaa ammattilaisten ohjauksessa ottaessaan epävarmoja ensiaskeleitaan äitiyteen. Yleissairaalapsykiatrina opin, että sekä sairaan että synnyttäneen äidin tarpeet ovat paljon moninaisemmat kuin vain ”temppu ja sitten kotiin”.

Henkilökunta on ylilääkärinsä johdolla ottanut suunnitelmat vastaan tyrmistyneenä. Niitä ei voi perustella järjellisiksi millään argumenteilla. Ehdotus piirtyy uhkakuvaksi yksikön alasajosta. Henkilökunta reagoi alkaen katsella työtä muualta. Sydänkirurgit ja monet muut ovat jo karistaneet keskussairaalan tomut jaloistaan. Psykiatrian entisenä tulosjohtajana tiedän, että sairaalan johdon harjoittama henkilöstöpolitiikka sivuuttaa aina tulosyksikön oman asiantuntijuuden ja invalidisoi lopulta erikoisalan toisensa perään.

Emmehän me naiset salli tämän mielettömyyden tapahtua. Nouskaamme barrikadeille kuten sydänpotilaat, vaikka paljon vahinkoa ehdittiinkin sydänkirurgialle jo tehdä.

Sisko-Margit Syväoja (vihr.)
Erikoislääkäri
Vaasa

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Sisko-Margit Syväoja
GSM: 0400-607982
Email: siskomargit.syvaoja@gmail.com
Kotisivu: vaasanpsykiatria.com

VIC20 kysyy: Nyt kun Vaasa on päättänyt pelastaa kaikki maailman kärsivät, nostaessaa pakolaiskiintiön, ja kun on toisaalta tunnettua, että pakolaisten fyysinen ja henkinen terveys on huono ja toimintakyky heikko, niin voitaisiinko ajatella, että Vaasan keskussairaalala anoo valtiolta erityismäärärahoja, että sairaalaan voidaan palkata esim. 25 lääkäriä ja 50 sairaanhoitajaa, jotka ovat erikoistuneet tämäntyyppisten tapausten hoitoon ja kuntoutukseen?
Kirjoittaja vastaa: Mainitsemiasi "ongelmia" ei hoideta keskussairaalassa. Kommentillasi ei muutenkaan ole mitään tekemistä sen asian kanssa, josta minä kolumnini kirjoitin. Olepa hyvä ja lue se vielä uudelleen, ellet tavoittanut ydintä ensilukemalla.

Hyi VIC kysyy: Lääkärin esiin ottama asia on vakava meille naisille. On harmillista että ulkomaalaiskammoinen VIC20 tulee pilaamaan tätäkin kolumnia. Kuinka päättäjät saadaan keskussairaalssa vaihtumaan?
Kirjoittaja vastaa: Asia on tosiaankin vakava eikä minkäänveroisen pilkan arvoinen. Tästähän on käyty erittäin vilkasta keskustelua jo monta päivää Vasabladetin sivuilla. Tulevat kunnallisvaalit ovat myös terveysvaalit. Vaalitulos ratkaisee sairaanhoitopiirin valtuuston uuden kokoonpanon. Äänestäjänä voit siis vaikuttaa siihen suuntaan, mihin keskussairaalan toimintoja kehitetään.

VIC20 kysyy: Olipa todella ihmeellinen kommentti ehdokkaalta. No, siinä pielasi yksi ehdokas mahdollisuutensa saada ääneni. Ellei peräti koko puolue saman tien.
Kirjoittaja vastaa: Ihmeellistä oli vain sinun kommenttisi. Ei sota yhtä miestä kaipaa. Minä sen paremmin kuin puoluekaan emme jää poraamaan äänesi perään.

Timo Rintamäki kysyy: Vaasasta puuttuu selkeästi johtajuus. Jos alemmilla tasoilla tapellaan niin kaupungin johtajan on syytä puuttua asiaan ja laittaa työryhmä asialle. Jos työryhmä päätyy tulokseen, että kyse on vain silkasta kiusanteosta niin syylliset saavat katsella uusia tehtäviä.
Kirjoittaja vastaa: Johtajuuden mahdollinen puttuminen koko Vaasasta onkin sitten jo laajempi kysymys. Minä keskityin kolumnissani ainoastaan Vaasan sairaanhoitopiiriin ja keskussairaalaan. Sehän ei ole "yhtä kuin Vaasan kaupunki" vaan usean kunnan muodostama kuntayhtymä, jonka väestöpohjakin on reilut 160 000. Se,mitä sairaanhoitopiirissä tapahtuu, ei siis ole Vaasan kaupunginjohtajan määrättävissä/ohjattavissa. Äänestäjät sitä vastoin ratkaisevat sen, keistä sairaanhoitopiirin poliittinen johto(=valtuusto, joka taas nimittää joukostaan hallituksen) muodostuu. En myöskään usko sairaalan virkamiesjohdon ketään tahallaan kiusaavan. He luultavasti vakaasti uskovat olevansa oikeassa. Kuka opettaisi heistä ihmisten johtajia? Siihen johtajuuteen sisältyisi ilman muuta myös käytännön suorittajaportaan asiantuntijuuden arvostaminen ja hyödyntäminen.

VIC20 kysyy: Kommenttini oli osoitettu henkilölle, joka ilmoittaa olevansa "psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri". Ei siis varsinaisesti tähän kirjoitukseesi liittyen. Olen kommentoinut täällä useamman ehdokkaan kirjoituksia samalla periaatteella, ja sinä olet ensimmäinen joka veti herneen neenään sen takia. Lisäksi oletin, että olet ammattisi puolesta hyvin perillä siitä, missä määrin henkisen ja fyysisen kuntoutuksen tarpeessa nämä sodan ja kauheuksien runtelemat pakolaisraukat ovat? Maallikona oletin että avun tarve on suuri, minkä seurauksena mahdollisesti joudutaan karsimaan muualta. Siitä saattaa myös löytyä yhtymäkohta kirjoitukseesi.
Kirjoittaja vastaa: Jaa'a, no sitten komenttisi tulee hieman ymmärrettävämmäksi. Mistä olisinkaan voinut aivoituksesi arvata? Kolumnipalvelun periaate lienee käsittääkseni kuitenkin lähtökohtaisesti se, että kommentti/kysymys, joka esitetään, koskee juuri ao. kolumnia. Miksi muuten esitit kysymyksesi juuri tämän, aivan toiseen aihepiiriin liittyvän kolumnini yhteydessä? Olenhan kauan sitten kirjoittanut kolumnin myös mielen terveydestä. Ammattini puolesta pakolaisten psyykkinen traumatologia on toki minulle tuttua. Asia on vakava. En silti usko sinun tosissasi esittäneen ratkaisuksi(mihin?)"valtion erityismäärärahoilla kymmenien lääkäreiden ja hoitajien palkkaamista Vaasan keskussairaalaan tänne otettuja pakolaisia varten"?? Selvää kieltä asenteistasi puhuu myös viittaus siihen, että Vaasa nostamalla vuotuista pakolaiskiintiötään kahdella kymmenellä "pelastaisi koko maailman kärsivät". Se on vielä pientä! Pysytään mieluusti asiassa.

Risto Jalonen kysyy: Tuolla olisi sanan paikka <> http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2550.0 <> vaasalaisia.nfo <> keskustelut <> omalla nimellä <> Plus ja miinus tilastossa Vaasa oikealla kohdalla ? <> Kerrohan jotain <> Kiitos
Kirjoittaja vastaa: Kirjoittaja ei ole vielä vastannut kysymykseen.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!