Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Kari Lajunen - Vihreät - De Gröna

Kirjastoauto tai vakioliikenteinen linja-auto sähkötoimiseksi.  
Lisätty: 12.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

Itselläni on ollut sähköpakettiauto jo kaksi vuotta eikä sen toimintasäde ole ollut ongelma. Tiedän paljonko sillä ajaa, niin otan sen huomioon.  Yleensä pidän Laihiaa takarajana enkä edes yritä mennä edestakaisella ajolla sen pidemmälle.

Sähköbussissa ongelmaa ei olisi. Koska bussi palaa lähes tunnin välein lähtöpisteeseensä. Silloin siellä voisi olla latautumassa muutama akkupaketti.  Linja-autossa on hyvää tilaa yleensä matkustamon alla. Tämä tila on tarkoitettu pitkän matkan matkatavaroille, mutta nyt siellä olisivat akut.

Kun bussi tulee päätepisteeseensä, odottaa siellä muutama akkupaketti latureissaan. Siellä odottaa myös pumppukärry jolla kuljettaja poistaa käytetyn akkupaketin ja laskee ladatun tilalle ja vie käytetyn lataukseen.   Tällaisia 400 kg painavia akkupaketteja menisi laskujeni mukaan 5 kpl tunnin kierrokseen. Vaihtoon menee 15 minuuttia.

Tällä toimenpiteellä kaupunkimme osoittaisi ympäristöystävällisyyttä eikä kuluttaisi kallista polttoainetta mikä tuntuu olevan yleisin syy matkalippujen hinnankorottamiseen.

Moni vaatii vaatimastaan. Minä en vaadi mitään mutta tarjoan valmiin ratkaisun. Se on enää toteuttajasta kiinni.

En tiedä kirjastoauton reittejä mutta toinen joka voisi siirtyä sähköön voisi olla kirjastoauto. Se ajaa vähän ja on pysähdyksissä suurimman osan ajastaan. Kirjastoauton pysähdyspaikat on etukäteen määrätty.  Näillä pysähdyspaikoilla voi olla latausmahdollisuus jolloin auton
akkupaketteja ei tarvitse vaihtaa vaan ne ladataan paikalla.

Meillä on nyt uusi kirjastoauto joten meillä olisi hyvin aikaa suunnitella tällaista vaihtoehtoa. Löydänkö tällä kirjoituksellani kaupungista henkilöä jolla olisi mahdollisuus tutkia asiaa?

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Kari Lajunen
GSM: 046-8115079
Email: kari.lajunen@oivakaihdin.com
Kotisivu: www.oivakaihdin.com

Klaus Berg kysyy: Sähköauto on hieno keksintö ja väistämättä se on yksi tulevaisuuden vaihtoehto polttomoottorille. Mutta minua vaivaa se että mistä otamme kaiken lyijyn tai nikkelin mitä tulevaisuuden toivomme tarvitsee ? Tuleeko uusia sotia, kun valtiot turvaavat näiden strategisten raaka-aineiden saantia ?
Kirjoittaja vastaa: Lyijyakut menevät kierrätykseen ja pelkästään tämä kierrätyslyijy riittää uusien akkujen valmistukseen koska 10 vuoden kuluttua niitä ei enää tarvita. Meillä on jo nyt varteenotettava vaihtoehto joka on Lithiumakku. Tämä tulee syrjäyttämään lyijyakut tämän päivän tiedon mukaan. Se olisi syrjäyttänyt jo nyt mutta sen este on hinta sekä pakkasenkestävyys. Muut ominaisuudet puhuvatkin sitten sen puolesta. Lithiumakku varastoi kolmaosatilaansa ja painoonsa saman määrän energiaa kuin lyijyakku mutta tämä kolmaosatila maksaa kolme kertaa enemmän kuin lyijyakku. Eli lyijyakun vaatima tila täytettynä Lithiumilla maksaisi siis yhdeksän kertaa enemmän kuin lyijyakku ja antaisi kolme kertaa enemmän tehoa. Sitten vielä Lithiumakun ylivoimainen ominaisuus. Se on myrkytön.

VIC20 kysyy: Sähkömoottoriauto -mopo, -pyörä jne. on suurella todennäköisyydellä yleisin kulkuneuvo tulevaisuudessa. Teollisuuden ja yhteiskuntasuunnittelijoiden kannattaisi varautua tähän jo nyt. Ei yksitysautoilu katoa minnekään, vaikka öljy loppuu. Ihmisten laiskuus takaa tämän. Esim. uusia asuinaluieta ja liikenneväyliä suunniteltaessa liikenteen melusaasteet kannattaa huomioida edelleen. Sähkömoottori vähentää liikenteen melusaastetta vain osittain, koska jo nykyään henkilöautojen melu syntyy pääosin rengaissa eikä moottorissa.
Kirjoittaja vastaa: Tässä ei varsinaisesti ollut kysymystä. Tiedän kyllä, että kivipäällysteisellä kadulla meteliä tulee melkoisesti renkaista mutta kun kyseessä on kaupunkialue ja asfaltti missä nopeus on keskimäärin 40 km tunnissa niin arvioisin siitä tulevan melun olevan vain viidesosa. Tosin se on arvioni. Itsehän pystyn tuota tarkkaan seuraamaan kun minulla on molemmat autot sekä linja-autoreitti kulkee taloni vierestä. Linja auton vauhti on tässä kohtaa alle 30Km/h ja kuulen vain moottorista tulevat äänet tai rengasääni peittyy sen alle. Mutta pääpiirteittäin olen kanssasi samaa mieltä. Kiitos hyvästä mielipiteestä.

Timo Rintamäki kysyy: Suomen hallitus luulee, että Suomen sähkönkulutus laskee, niin ei todellakaan käy vaan kaikki viittaa sähkönkulutuksen kasvuun. Jos polttomoottorit korvataan öljyn hinnan noustessa tolkuttomaksi erilaisilla sähköä käyttävillä akku- tai polttokennovariaatioilla niin sähkön tarve ja kulutus kasvaa. Sähköautoihin tarvitaan sähköä ja polttokennojen vety pitää erottaa vedesta tai muista vetylähteistä sähköä käyttäen entisen sähkönkulutuksen lisäksi eli Keskustan ja vihreiden sähkön saantia rajoittava sähkökuuripolitiikka on aivan superhölmöä etenkin tässä taloussuhdanteessa ja omiaan nostamaan sähkön hintaa entisestään siitä mihin se muutenkin nousisi jo olemassa olevilla päästökauppa ja muilla hinnoittelumekanismeilla. Älyttömin hinnoittelutapa on hinnoitella sähkö kalleimmman tuotantotavan mukaan ja tuottaa halvimmalla tuotantotavalla. Sanoisin, että seuraavissa kunnallisvaaleissa muut puolueet paitsi Kokoomus ovat hirttäneet itsensä mitä typerimpiin politiikkoihin ja malleihin talouden suhdanteita ja työllisyyttä katsottaessa.
Kirjoittaja vastaa: Tässä ei ollut varsinaista kysymystä vaan lähinnä "puuta heinää" vuodatusta. Mutta mielenkiintoinen vuodatus.

Risto Jalonen kysyy:
Kirjoittaja vastaa: Kirjoittaja ei ole vielä vastannut kysymykseen.

Risto Jalonen kysyy: Tuolla olisi sanan paikka <> http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2550.0 <> vaasalaisia.nfo <> keskustelut <> omalla nimellä <> Plus ja miinus tilastossa Vaasa oikealla kohdalla ? <> Kerrohan jotain <> Kiitos
Kirjoittaja vastaa: Risto Jalonen alustaa: Parasta mitä Vaasassa on tällä luovuuden saralla viime aikoina tapahtunut on tämä ylläpidon ideoima ja yhteistoiminnassa Vaasan kaupungin kanssa toteuttama Kunnallisvaalien kolumnipalvelu. Kari Lajunen vastaa: Tuo on arvostavasti sanottu ja olen kanssasi samaa mieltä. Minulla ei ole mitään mahdollisuutta tuoda ajatuksiani esille näin laajasti kuin tuon ilmaisen kolumnipalvelun ansiosta. En ole koskaan ajatellut mitä valtuustoon pääseminen maksaa mutta nyt kun laskin ihan vain Miapetran yhden suoramainoksen hinnan niin sain siitä 12000 euroa. Mainos on paras näkemäni. Voin toki laskea väärin mutta jos itse olisin teettänyt samanlaisen niin hinta olisi tuota luokkaa. Se on kallis harrastus ja toivon, että tämä ilmainen kolumnipalvelu ajaisi saman asian kuin kallis mainos. Tokikin kuka tahansa voi puolestani maksaa mitä haluaa paikastaan valtuustossa ja työllistäähän se mukavasti painopalveluja. Toivottavasti kotimaisia. Toisaalta tuollainen kymmenien tuhansien määrän voi jo teettää melkein missä tahansa maailman painossa. Siinä ei enää rahditus paljoa paina jos painotyön hinta on pajon edullisempi. Puhutaan kuitenkin yli 10000 euron hinnoista. Jos painatus "Bulvaniassa" maksaa 3000 euroa vähemmän niin siinä ei tuhannen euron kallis pikalentorahti vähennä voittoa kuin sen tonnin. Voittoa jää silti 2000 €uroa "Bulvanian" painokoneiden hyväksi. Risto Jalonen alustaa: Uusia voimia toivoisin. Jos he sitten vaikka osaisivat pitää kompassia kädessä välillä oikeinkin päin. Kari Lajunen vastaa: Tässä suhteessa vastaisin ajatukseesi sataprosenttisesti. Olen täysin uusi ehdokas.

Martti kysyy: Paikallisliikenteen bussit sähköllä toimiviksi on sitten niin 100% huippuidea. En osaa muuta sanoa, kuin että laskelmat kaikella tapaa valtuustolle ja päätettäväksi. Ihme jos ei läpi mene. Mites muuten vaikuttaisi lippujen hintoihin??
Kirjoittaja vastaa: Paikallisliikenteen sähkötoimintoideani toimisi suunnilleen nollalinjalla. Eli ainoa hyöty mikä saataisiin olisi saasteettomuus. Akut ovat niin kalliit ja noin kovassa käytössä ne kuluvat vuodessa. Ajatus kuitenkin on, että juuri nyt akkuteknologia kehittyy ja kun on avattu sähköliikenne niin siihen sitten luonnollisen akkupoistuman myötä asennetaan pidempikestoiset ja myrkyttömän Lithium-akut. Eli olettaisin, ettei ideani vaikuttaisi lippujen hintoihin mitenkään suoranaisesti mutta EU-direktiivit ovat tuntemattomat. Tällaiseen voi hyvinkin saada EU-tukea jolloin sen voi suoraan siirtää lippujen hintaan ja silloinhan ne halpenevat. Parasta tässä on se, että sähkön energiahintaosuus olisi vain neljäsosa siitä kuin se olisi dieselillä niin kun energiahinta nousee niin se vaikuttaa vain neljäsosalla. Eli jos diesel maksaa sata euroa ja saman kilometrimäärän ajettu sähkö maksaa 25 euroa ja syntyy vaikkapa äkillinen 50% hinnannousu niin se olisi dieselissä 50 euroa lisähintaa mutta sähkössä vain 12,50 kohonnutta energiakustannusta. Eli matkalippujen hinnankorotus olisi sen jälkeen neljäsosa siitä mitä se olisi polttonestetoimisella autolla. Valitettavasti laskelmani ovat mututuntumia muutettuna oman sähköautoni koosta ja voivat hyvinkin heittää suuntaan tai toiseen. Kiitos mielenkiinnostasi.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!