Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Anna Swanljung - Vihreät - De Gröna

Opiskelijana Vaasassa  
Lisätty: 7.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

 


Vaasan kaupungin asukkaista noin viidesosa on opiskelijoita. Tämä on sellainen fakta, jota ei voi ohittaa ihan kevyesti. Mutta missä on opiskelijoiden ääni kunnallisessa päätöksenteossamme? Se ei kuulu, ainakaan riittävästi! Parhaiten opiskelijoiden arkea ymmärtävät opiskelijat itse tai sellaiset, joiden omasta opiskeluajasta ei ole vielä ehtinyt vierähtää kovin kauan. Toivottavasti saamme lisää nuoria aikuisia seuraavalle kaudelle valtuustoon päättämään nuorten aikuisten asioista! Opiskelija – kannattaa käydä äänestämässä!


 


Vihreiden yksi keskeinen vaaliteema Vaasassa on perusturva kaikille – myös opiskelijoille. Vaaliohjelmassamme todetaan, että ”Kuntalaiset ovat yhteisönsä yhdenvertaisia jäseniä”. Opiskelijat tulee myös käytännössä ottaa kaupunkimme yhdenvertaisiksi jäseniksi – olkoonkin, että osa mahdollisesti muuttaa täältä opintojen jälkeen pois. Hyvät kokemukset Vaasasta asuinkaupunkina antavat opiskelijalle kimmokkeen jäädä Vaasaan myös opintojen päätyttyä.


Opiskeluelämä on monin tavoin upeaa ja elämää rikastuttavaa aikaa. Mutta se on usein myös raskasta ja vaativaa. Moni uusi opiskelija vasta opettelee itsenäistä elämää poissa lapsuuden kodista, kun taas yhä enemmän on myös niitä opiskelijoita, joilla jo on oma perhe omine lapsineen. Toisille käy kuten minulle, että työelämä alkaa syystä tai toisesta houkutella kesken opintojen (kun jostain se leipä on saatava) ja valmistuminen viivästyy… Yhteistä opiskelijoille on kuitenkin se, että on tultava toimeen taloudellisesti hyvin vähällä. Nämä opiskelijoiden ainutlaatuiset elämäntilanteet pitäisi paremmin huomioida kunnallisessa päätöksenteossamme.


Vastapainona kiireiselle opiskelurytmille ja opintojen aiheuttamille paineille opiskelija tarvitsee mielekästä vapaa-aikaa. Liikunta lisää tutkitusti terveyttä, myös mielenterveyttä ja saa hyvänolon hormonit liikkeelle! Voin ilolla todeta, että olen saanut olla vapaa-aikalautakunnassa mukana esittämässä vuoden 2009 talousarvioon opiskelijaliikuntakoordinaattorin toimen perustamista. Aloite tuli opiskelijoilta itseltään ja toivon todella, että rahat toimen perustamiseen löytyvät. Se sitouttaisi kaupunkia nykyistä enemmän opiskelijoiden liikuntamahdollisuuksien kehittämiseen.


Toinen hyvinvointia luova tekijä on kulttuuri. Vaasa on kulttuurikaupunki, josta voimme olla ylpeitä. Vaasassa on satsattu paljon rahaa erilaisiin virallisiin taidelaitoksiin, mikä on tietysti hyvä asia. Opiskelijat pääsevät alennetuin hinnoin nauttimaan monipuolisesta museotarjonnastamme, konserteista, teattereista ja tietysti kirjasto on ja toivottavasti tulee iäti pysymään ilmaisena. Kulttuurin kuluttamisen mahdollisuudet ovat siis runsaat kaupungissamme. Mutta miten on kulttuurin tuottamisen laita? Vaasan Vihreiden mielestä harrastajat ovat tärkeitä kulttuurin ja taiteen uusintajia. Omaehtoiseen kulttuuritoimintaan pitäisi panostaa nykyistä enemmän. Itse odotan paljon kulttuurikasarmi-hankkeelta. Toivon, että hiljaisuus asian tiimoilta ei tarkoita unohdusta vaan pikemminkin ”hiljaa hyvä tulee” ja saisimme kasarmialueesta vireän kulttuurin keskuksen Vaasaan. Erittäin tärkeänä, myös opiskelijan kannalta, pidän Vaasa opiston ja Vasa Arbiksen laajaa ja monipuolista kurssitarjontaa. Opistojen kursseilta toivoisin opiskelijoiden saavan alennuksen kurssimaksuista.


Erityinen huolenaiheeni on opiskelijaterveydenhuolto. Tässä suhteessa yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita itsekin kuluttaneena olen saanut todeta, että ylioppilaiden terveydenhuolto on pääosin hyvällä tolalla. Sen sijaan amk-opiskelijoilla ei vastaavaa palvelua ole vaan he ovat kunnan terveydenhuollon piirissä. YTHS:n palvelut ovat huomattavasti kattavammat kuin amk-opiskelijoille tarjottavat terveydenhuollon palvelut. YTHS:n palveluissa on se hyvä puoli, että YTHS on nimenomaan nuoruusikään ja opiskeluun liittyvien terveys- ja sairausongelmien asiantuntija, joka panostaa paljon ongelmien ennaltaehkäisyyn. Palvelu on helposti opiskelijan saatavilla (keskittynyt yhteen paikkaan), se tavoittaa kaikki opiskelijat ja hoitoon pääsee (ehkä mielenterveyspalveluita ja suun terveydenhoitoa lukuun ottamatta) nopeasti ja useimmiten juuri samalle lääkärille, joka tulee opiskeluaikana tutuksi. Sen sijaan amk-opiskelijoille tarkoitetut kunnan palvelut ovat vajavaisia ja hajallaan ympäri kaupunkia. Palvelun saaminen on vaikeaa ja kohtuuttoman kallista opiskelijan tulotasoon nähden.


Nuori opiskelija elää herkkää aikaa, kun kodin turvaverkko ei enää välttämättä olekaan lähellä. Vielä jos oma terveys pettää niin ei ole taetta edes ammattilaisten antamasta turvasta. Yksi perusturvan aivan keskeisimpiä tekijöitä on se, että on varmuus ja tunne siitä, että saa apua, kun sitä tarvitsee. Mielestäni Vaasan amk-opiskelijoille pitäisi kehittää omalääkäri-palvelu, jossa heitä palvelisi ainakin kaksi nuorten terveyspalveluihin erikoistunutta lääkäriä viikon jokaisena arkipäivänä. Tämä amk-opiskelijoiden oma ”terveydenhuoltokeskus” saisi mielellään sijaita lähellä keskustaa, jotta sen saavutettavuus olisi hyvä. Tällä hetkellä amk-opiskelijat ovat väliinputoajia, mitä tulee ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.


Nuorten aikuisten psykiatrisiin palveluihin on myös saatava lisää voimavaroja. Kun mieli järkkyy, viikkojen tai kuukausien jonottaminen voi koitua kohtalokkaaksi. Psykiatrista päivystystä pitäisi kehittää. Vaikka ennaltaehkäisevä työ onkin äärimmäisen tärkeää, ei siitä tosiasiasta päästä mihinkään, että erityisesti mielenterveyspalveluiden tarve vain jatkaa kasvuaan ja tuohon tarpeeseen on kyettävä vastaamaan.


Perheelliselle opiskelijalle päivähoidon joustavuus on tärkeä asia. Vaasasta puuttuu kokonaan päivähoidon kevyempi vaihtoehto, ns. ”lapsiparkki”-toiminta, jossa lapsen voisi viedä muutamaksi tunniksi silloin tällöin hoitoon, esim. luentojen tai tenttien ajaksi. Myös leikkipuistotoimintaa voitaisiin kehittää Vaasassakin. Mallia voitaisiin ottaa vaikkapa Turusta. Joustavaa päivähoitoa voitaisiin toteuttaa kaupungin ja mahdollisesti jonkin ulkopuolisen tahon yhteistyönä. Vaasan Vihreät kannattavat myös Vaasa-lisällä laajennettua valtakunnallista kotihoidontukea. Vaasa-lisän maksuperusteita pitää muuttaa siten, että se on tasapuolisesti kaikkien perheiden haettavissa.


Erityisesti yllä oleviin asioihin haluan kiinnittää huomiota ja edistää niitä. Seuraava kysymys tietysti kuuluu, että mistä löytyvät rahat tähän kaikkeen, kun kuntien talous tulee jatkossa vain kiristymään ja pientä pottia jaetaan niin moneen suuntaan. Jälleen kerran taikasana on priorisointi! Kunnan päätehtävä on järjestää ja ylläpitää palveluita, jotka takaavat perusturvan kaikille kuntalaisille. Kaikki muu onkin sitten ekstraa.


Onneksi meillä on vielä runsaasti sellaisiakin hyvinvointia luovia asioita, jotka eivät maksa mitään. Esimerkiksi kävelylenkki syksyn mahtavien värien loisteessa rantoja pitkin tai metsässä rauhoittaa ihmeesti. Tavataan ystäviä ja kuunnellaan oikeasti, mitä he vastaavat, kun kysyn ”Mitä kuuluu?”. Muistetaan yhteisvastuu ja välitetään ja pidetään kukin huoli toinen toisistamme!

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Anna Swanljung
GSM: 0405342229
Email: annaswanljung@gmail.com

Risto Jalonen kysyy: Kannattaisiko tekstiäsi priorisoida ? Tiedätkö että essee ei välttämättä ole luento, eikä kolumni esitelmä ? Eikö ehdokkaan mielestäsi tarvitse välttämättä vastata kaikkiin hänelle esitettyihin kysymyksiin ? Onko mielestäsi vastauksen antamiselle sopiva aikakehys esimerkiksi joku tuollainen kolme vuorokautta ? Tiesitkö, että aina joskus väistämättömän tapahtumaketjun turha viivyttäminen tulee monimuotoista kiertotietä pitkin kalliiksi myös luonnolle ?
Kirjoittaja vastaa: Hyvä Risto, tulin kotiin klo 23 ja nyt vielä klo 1 roikun täällä koneella. Tähän aikaan illasta ei ajatus enää juokse niin terävästi, että osaisin lukea hyvin rivien välistä. En valitettavasti ymmärtänyt kaikkia näitä kysymyksiäsi. Mihin niillä viittaat? Tarkoitatko, että tekstini on liian pitkä? Olen ajatellut, että se lukekoon, jota asia kiinnostaa tai muutoin koskettaa. Olen perusteellinen luonteeltani enkä voi sille mitään. :) Puhun paljon, niin myös kirjoitan. Mutta myös havainnoin ympäristöäni ja kuuntelen. Kyllä vastauksen antamiselle kolme vuorokautta on vallan sopiva aikakehys. Riippuu tietysti siitäkin, kuinka kiireellisestä asiasta on kyse. Itse ainakin vastaan kaikkiin minulle esitettyihin kysymyksiin, en tiedä muista ehdokkaista. Viimeistä kysymystäsi en valitettavasti ymmärtänyt. Haluaisitko hieman tarkentaa sitä? (ns. "vääntää rautalangasta") Tässä välissä täytyy muuten käyttää tilaisuutta hyväkseni ja lähettää terveisiä Meijulle!! (olimme samalla luokalla koko kouluajan)

Risto Jalonen kysyy: Viimeinen kysymys pelkistetysti: Joku asia jonka esimerkiksi sinä tiedät jokatapauksessa tapahtuvaksi halusit sitä tai et, niin onko sitä järkevä vastustaa, jos ja kun tästä vastustamisesta koituu enemmän haittaa kuin hyötyä ? Siis, vastustaa ideologisesti vain vastustamisen takia ? Niin joo ja tuossa ensin esitetyssä tarkoitin, että asiat todellakin kannattaisi pakata melko tiiviiseen ja terävään settiin, jonka pituus täytyy olla kohtuullinen silloin kun tällaisessa yhteydessä sanoman haluaa parhaiten uppoavan. Täytyy tarjoilla sopivia annoksia ja annoskokoa pienentämällä naposteltavaa riittää toiseenkin kertaan. Joo, Meiju tulee pian taas Tampereelta Vaasaan. Kerron terveisiä. Ja välitetään toisistamme kuin luonnostamme.
Kirjoittaja vastaa: Joo, pitäisi varmaan kirjoittaa hieman lyhyempiä tekstejä, olet oikeassa. Mutta on kerrankin niin kivaa, kun ei tarvitse laskea merkkejä ja miettiä, että minkä lauseen jättää pois niin, ettei sanoma muutu. Ja sekin tässä kolumnipalvelussa on niin huippua, kun kukaan ei muuttele kirjoitustasi vaan saat sen esiin juuri sellaisena kuin olet sen kirjoittanut. *************** Mutta palatakseni tuohon varsinaiseen, tärkeämpään kysymykseesi. Vastaan, että ei missään nimessä kannata vastustaa vain vastustamisen takia. Siinä ei ole mitään järkeä. Jos siis voi olla varma, että tietää jonkin asian varmasti tapahtuvaksi. En tiedä, yritätkö rivien välistä kysyä mielipidettäni asuntomessuista? Voin kertoa, että uskoimme täysin vilpittömästi, että Suvilahden rannan olisi voinut säästää rakentamiselta. Me näimme myös hyödyt ja haitat eri tavalla kuin jotkut muut (nuokin kun ovat aika subjektiivisia käsitteitä). Mutta messuasioissa pätivätkin sitten ihan omat lait. Olen vielä tänä päivänäkin todella ihmeissäni niistä Vaasan kaupungin menettelytavoista ja oikeusasteiden päätöksistä, mitä messuprosessin aikana nähtiin. En ole vastaavaan aiemmin törmännyt tai muualta kuullut, että näin olisi toimittu. No, messut olivat ja menivät ja tapahtumana olivat ilmeisen onnistuneet. Ja jotakin kaunistakin saatiin, esimerkiksi Suvilahden toripuiston upeat kukkaistutukset!! Ja ne puiset sillatkin ovat aika hienot. Tulen vielä kirjoittamaan kolumnin Vaasan kaavoituksesta. Siitä olisi niin paljon asiaa, joten saas nähdä onnistuuko tiivistäminen siinäkään tapauksessa... hmm *************** Jos muuten Meiju tulee pidemmäksi aikaa Vaasaan niin voit kertoa, että olisi mukava nähdä vanhaa koulukaveria ja vaihtaa kuulumisia! :)

VIC20 kysyy: Muistelen lukeneeni jostain, että olet perehtynyt kaupunkisuunnitteluun? Jos muistikuva on oikea, niin miten yleinen Suomessa on tämä Vaasassa (ainakin minua) järkyttävä tilanne, että jokseenkin jokaisen kaupunginosan läpi on johdettu kaupungin sisäinen läpikulkuliikenne, joko toiselle kaupunginosalle tai Vaasasta ulos? Tässä suhteessa Huutoniementie on hyvä esimerkki: sen läpi kulkee liikenne Ristinummelle, Vanhaan Vaasan, Runsoriin ja Vähäkyröön. Ja samalla tavalla Ristinummella asuvat saavat kestää sen liikenteen melusaasteen, joka kulkee heidän ohi. Kokkolantieltä johdettu rekkaliikenne Vesilaitoksentielle on aivan oma lukunsa, kun siinä ole enää kyse Vaasan sisäisestä liikenteestä. Vuosikymmenien aikana Vaasan asemakaavasta ja kaavoituksesta päättäneiltä näyttää puuttuneen suuri visio siitä, miten valtaväylät tulisi rakentaa, niin että ihmisillä olisi hyvä asua ja ihmisten terveyteen kielteisesti vaikuttava melusaaste saataisiin minimoitua? Toisaalta aavistan, että kaupunki on rakennettu yksistään liike-elämän tarpeet huomioiden, kun kokoomus, RKP:n ja demarikin ovat toimineet liike-elämän juoksupoikina...
Kirjoittaja vastaa: Hei VIC20! Kiitos erittäin tärkeän asian esille nostamisesta! Tulen vielä erikseen kirjoittamaan kolumnin kaavoituksesta, mutta vastaan tässä Sinulle. Kaupunkisuunnittelu on minulle se ”lempilapsi”, joka kiinnostaa todella paljon. Olen ollut erittäin hyvässä opissa, mitä tulee maankäytön ja rakentamisen lakipuoleen, joten voitaneen kai sanoa, että olen keskivertoa enemmän perehtynyt näihin asioihin. Maankäytön fiksulla suunnittelulla voidaan vaikuttaa merkittävästi ihmisten jokapäiväiseen elämään: viihtyvyyteen, terveyteen, liikkumiseen jne. Unohtamatta tietysti ympäristönsuojelullisia näkökulmia (ilmastonmuutoksen hillitseminen jne.). *************** Itsekin olet käytännössä havainnut, että maankäytön suunnittelulla on saatu aikaan tilanne, jossa ihmisten asumisviihtyvyys on liikennemelun takia vähentynyt. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kaavavaihtoehtojen vaikutukset pyritään selvittämään ja ennakoimaan laaja-alaisesti mahdollisimman hyvin ENNEN jonkin tietyn kaavavaihtoehdon hyväksymistä. Kaavan vaikutusten arviointi on yksi Maankäyttö- ja rakennuslain keskeisimpiä vaatimuksia. Ja siksi onkin niin hämmästyttävää (etten sanoisi suorastaan järkyttävää!), että juuri tämä vaikutusten arviointi tehdään pääsääntöisesti ihan ”vasurilla”, kunhan kirjoitetaan kaavaselostukseen muutama rivi jotakin liirumlaarumia eikä edes yritetä tehdä asiaa niin läpinäkyväksi, että kuka tahansa kaupungin asukas voisi halutessaan todeta, mitä vaikutukset tulevat olemaan. Käsittämätön tilanne oli viimeisimmässä Vaasan valtuuston kokouksessa, jossa Hannu Katajamäki piti puheenvuoron liittyen Kivihaan laajennuksen vaikutuksiin. Joiltakin tahoilta valtuustosalissa lähes murahdettiin, ettei asiasta olisi saanut puhua ja että se olisi jotenkin epärelevanttia, vaikka kaavan vaikutusten arviointi on nimenomaan aivan keskeisen tärkeä asia, mistä pitäisi ehdottomasti keskustella aina! *************** Jotta vaikutuksia voidaan arvioida, pitää sen pohjaksi tehdä riittävästi erilaisia selvityksiä. Lisäksi kaavoituksen täytyy olla pitkäjänteistä ja perustua kokonaissuunnitelmaan, yleiskaavaan, Sinun sanoillasi ”suureen visioon”. Kun tuo ”suuri visio” puuttuu, nähdään mihin se johtaa! Tilanteisiin, joita on vaikea korjata enää jälkikäteen (jos esim. jokin tie on tullutkin vedettyä väärään paikkaan ja asia huomataan vasta jälkikäteen). Mitä tulee Vaasan liikennejärjestelyihin niin kaiken pitäisi perustua huolella tehtyyn ja perusteltuun liikennesuunnitelmaan, jossa vaikutukset on myös arvioitu. Liikennesuunnitelmaa voi varmasti kysellä teknisestä virastosta. Nyt sitä on ilmeisesti päivitettykin, joten taidanpa itsekin hakea ko. asiakirjan. *************** Itselläni ei ole kovin hyvää tietoa siitä, miten läpikulkuliikenne on järjestetty muualla Suomessa. Yhden esimerkin voin kuitenkin kertoa Savonlinnasta. Olen aina ihmetellyt sitä, miten on voitu suunnitella 4-kaistainen valtatie (VT 14) kulkemaan aivan keskeltä kaupungin vilkkainta ostoskatua! Olen siitä joitakin kertoja kulkenut ja se on mielestäni ihan oikeasti todella vaarallinen (eikä ainoastaan jalankulkijoille)! Aivan hölmö ratkaisu mielestäni. Mutta voi tietysti olla, että Savonlinnan maantieteellisesti erikoisen sijainnin (pitkulainen ”saarikaupunki”) vuoksi vaihtoehdot ovat olleet vähissä. *************** Keskiviikkona 8.10. vietettiin muuten Hiljan päivää, jolloin on hiljaisuuden teemapäivä. Alkaa tuo hiljaisuus tänä päivänä olla katoava luonnonvara. Mielestäni hiljaiset alueet ja melukysymykset yleensäkin pitäisi ottaa nykyistä paljon paremmin kaavoituksessa huomioon. Kiitos vielä tosi hyvästä kysymyksestä! (Ja R. Jalonen saa manata taas ylipitkää vastausta ;)

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!