Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Anna Swanljung - Vihreät - De Gröna

Avun tarpeessa! - Joka päivä on Eläinten päivä!  
Lisätty: 2.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

Monen vaasalaisen jokapäiväisessä elämässä lemmikkieläimillä on tärkeä osa. Eläimistä tulee usein täysvaltaisia perheenjäseniä, joiden hyvinvoinnista huolehditaan parhaan mukaan ja joita rakastetaan – hyvä niin. Eläimen koolla tai karvaisuudella ei ole merkitystä, rakas perheenjäsen voi yhtä hyvin olla kissa, koira tai marsu kuin neitokakadu, punakorvakilpikonna tai parta-agamakin – kaikki omistajalleen tärkeitä. Lemmikkien terapeuttinen merkitys ihmiselle on myös tutkitusti todistettu. Eläin voi olla todellinen Ystävä, jolta saa seuraa ja läheisyyttä ja ennen kaikkea eläin ei tuomitse! Lemmikit opettavat lasta (kuin myös aikuistakin!) vuorovaikutukseen, vastuuntuntoisuuteen ja huolehtimiseen.


 Lauantaina 4.10. vietettävä Eläinten päivä pysäyttää meidät miettimään ympärillämme olevia eläimiä tarkemmin. Kaikilla lemmikeillä eivät asiat ole yhtä hyvin kuin yllä kuvasin. Monia lemmikkieläimiä kohdellaan kaltoin ja jopa hylätään, kun niistä ei enää jostakin syystä voida tai jakseta huolehtia. Mieli synkkenee, kun ajattelee niitä kovia kohtaloita, joista saamme esim. Vaasan Ikkuna –lehdestä viikoittain lukea. Ja kun tiedämme, että se on vain pintaraapaisu todellisesta tilanteesta…


 Löytöeläimistä huolehtiminen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Eläinsuojelulain (2. luku 15 §) mukaan ”Kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.” Kuten arvanette, uuden kodin löytäminen ei suurimmassa osassa tapauksia onnistu lain määräämien 15 päivän aikana. Tuntuisi kuitenkin väärältä lopettaa eläin, koska vastuu eläimen kodittomaksi joutumisesta on ihmisellä. Se ei ole eläimen syy. Onneksi meillä on vapaaehtoisia yhdistyksiä ja tahoja, jotka haluavat tehdä eläinten hyväksi enemmän kuin mitä laki vaatii.


 Kaupungin päättäjien ja virkamiesten arvomaailmaa kuvastaa hyvin se, missä määrin ollaan valmiita tukemaan tätä vapaaehtoista eläinsuojelutoimintaa, joka toimii käytännössä täysin lahjoitusten ja lukemattomien vapaaehtoistyötuntien varassa. Haluaako kaupunki tehdä vain siltä laissa vaaditun minimin vai voisiko se teoillaan osoittaa, että Vaasassa todella huolehditaan kaikista heikompiosaisista?


 On täysin käsittämätöntä, että esimerkiksi Kissatalo joutuu elämään epävarmuudessa ja lähes kamppailemaan olemassaolostaan, kun asian pitäisi olla aivan päinvastoin. Kaupungin tulisi osoittaa toiminnalle oikeasti soveltuvat (yhdessä toimintaa ylläpitävän yhdistyksen kanssa mietityt!) tilat, mikäli nykyinen tila halutaan johonkin muuhun käyttöön (mitä sitäkään en kyllä ymmärrä!). Tilavuokran tulisi olla vain nimellinen ja muutenkin toiminta kaipaisi kaupungilta rahallista panostusta. Kissatalon kautta kulkee vuosittain satoja kodittomia kissoja, jotka ilman vapaaehtoisia kissaystäviä olisivat kaduilla kuljeksimassa! Osa kissoista voi asua talossa pitkäänkin. Voi vain kuvitella, minkälaiset kulut syntyvät tuollaisen kissamäärän ruokkimisesta, leikkauksista, rokotuksista ja muusta eläinlääkärihoidosta, kissanhiekoista jne. jne.


 Koiratarha Kulkurin asema on turvatumpi, koska sillä on sopimus usean kunnan kanssa niiden virallisena löytöeläinten talteenottopaikkana. Kuntien vastuu kattaa tässäkin tapauksessa kuitenkin vain tuon vaaditun minimin eli 15 vuorokautta per eläin. Lisäksi koiratarhankin tilat ja henkilöresurssit ovat rajalliset. Se ei mitenkään voisi hoitaa sitä määrää kissoja, mistä Kissatalo vuosittain (vapaaehtoisesti!) huolehtii. (Nimestään huolimatta Koiratarhalle siis otetaan myös kissoja ja muita pieneläimiä.) Koiratarhankin tilat olisi syytä saattaa kaupungin tuella asianmukaiseen kuntoon (vaikka paljon hyvää on vapaaehtoistyöllä saatukin jo aikaan).


 Olisiko siis seuraavalla valtuustokaudella syytä vihdoin ja viimein laittaa asiat kerralla kuntoon! Valitettavasti eläimet eivät saa äänestää, mutta Sinä voit antaa äänesi sellaiselle ehdokkaalle, joka suhtautuu myönteisesti eläinsuojeluun. ”Eläinasiavaltuutettuja” tarvitaan Vaasassakin!


 Ja muistetaan, että joka päivä on Eläinten päivä!


 Lämpimin tassutuksin ja kehräyksin,


 Anna ja Iines-kissa

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Anna Swanljung
GSM: 0405342229
Email: annaswanljung@gmail.com

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!