Vaasalaisia.info kolumnipalvelu
Lue aktiivisten vaasalaisten kirjoituksia ja aloita itsekin kirjoittaminen!
Kolumnipalvelun etusivu
Puolueet:

Kokoomus   

Sosiaalidemokraatit   

Vihreät - De Gröna   

Pro Vaasa   

Sitoutumaton kolumnisti   

Keskustapuolue   

Perussuomalaiset   

Kristillisdemokraatit   

Vasemmistoliitto   

SKP   

RKP   

Itsenäisyyspuolue   

Senioripuolue.fi   


Vihreät - De Gröna
Puolueen ehdokkaat:

Kari Lajunen

Malcolm Pemberton

Anna Swanljung

Tapio Osala

Asko Halme

Juha Tuomikoski

Sisko-Margit Syväoja

Tytti Hyttilä-Huhta

Jaakko Laukka

Juha Ossi

Ritva-Hillevi Halme

Susanne Wendell

Olli Autio

Timo Lumme

Mika Siltanen

Peku Sommerfeldt

Ville Kaukonen

Sami Ruutikainen

Aatos Lehtola

Tapio A Osala
Tapio Osala

Kari Lajunen
 

 

Kolumnit selaimeesi
RSS-Syötteellä!

 

 

 

 

Kari Lajunen - Vihreät - De Gröna

Tavallinen nuori voi olla yksin ihmisvilinässä eikä kukaan huomaa.  
Lisätty: 1.10.2008

Lue kirjoittajan kaikki kolumnit! >>
Liity kirjoittajan lukijaryhmään! >>

Kuopus on yleensä perheen silmätikku ja kohokohta. Toinen lapsi ei enää ole ensimmäinen joten hänen huomionarvo ei ole samanlainen vanhemmille mutta kahdesta lapsesta on seuraa toisilleen. Mutta sitten kun perhekoko vielä suurenee niin se asettaa vanhemmille vielä suuremman vastuun. Yksi lapsista voi jäädä huomiotta eikä kukaan perheessä huomaa.


Kolumnini tarkoitus ei ole perhesuunnittelu eikä sillä ole tarkoitus moittia suur- tai pienperheitä vaan tartun yhteen mahdolliseen asiaan jolla on mahdollista olla mainitsemiania vaikutuksia jos vanhemmat eivät huomaa.


Toinen lapsi ei enää ole ensimmäinen joten hänen huomionarvo ei ole samanlainen vanhemmille mutta kahdesta lapsesta on seuraa toisilleen. Mutta sitten kun perhekoko vielä suurenee niin se asettaa vanhemmille vielä suuremman vastuun. Yksi lapsista voi jäädä huomiotta eikä kukaan perheessä huomaa.


Lapsesta kasvaa nuori ja jos yksinäisyys on tosiasia niin silloin se
voi ilmentyä liiallisena huomionhakuisuutena. En halua ratsastaa
Kauhajoen ampujalla yhtään mutta se on hyvä esimerkki miten voi
käydä jos joku jää yksin. Jossain vaihessa tulee piste vastaan, että
huomiota on pakko saada.  

Tämä on yksi muoto mutta niitä on paljon muitakin. Se ilmenee nuorissa monella eri tavalla. Se voi ilmentyä tupakointina, alkoholinkäyttönä, hiljaisuutena, ylivilkkautena, kiukutteluna, huonona koulumenestyksenä, tai jopa hyvänä koulumensestyksenä joka on yksi harvoista ilmiöistä josta ei tulevaisuudessa ole paljoa
haittaa. Mutta tuo alkoholi ja tupakka on asia joilla on vaikutusta tulevaisuuteen. Mitä ennemmin nuori aloittaa alkoholinkäytön, sitä suurempi riski on alkoholisoitua tulevaisuudessa. Jokainen tietää alkoholisoitumisen vaarat mutta tupakoinnista hyvin vähän.

Meille on kerrottu tupakoinnin edistävän syöpää. Lähinnä 
on keskitytty keuhkosyöpään. Mutta unohdetaan monet
tupakoijat tappanut haimasyöpä ja muut tuntemattomat
seuraukset joita ei osata yhdistää. Tupakan savu sisältää
satoja myrkyllisiä aineyhdisteitä joita kukaan ei vapaaehtoisesti liittäisi verenkiertoonsa mutta savuke käy kaikille tupakoijille.

Mutta se ei ollut varsinainen kolumnini aihe vaan se on sanoma.  Älkää jättäkö lastanne yksin. Puhukaa, olkaa seurana mutta ei saa tyrkyttää. Etsikää yhteistä puuhaa jossa yhdessäolo on luonnollista. Se on pitkän päälle kannattavaa.

Vaeltavat vanhemmat on yksi vapaaehtoisista vanhemmista koostuva joukko jotka välittävät. Se on yksi tapa. Se ei vaadi muuta kuin tulla mukaamme "kävelylle" sinä viikonloppuna kun vaelluspäivystys on. Niitä ei ole joka viikonloppu vaan tällä hetkellä niitä ei ole ollenkaan.
Mutta jos vanhempia ilmaantuu niin se on ongelmista
pienin. Yhteyden voi ottaa minuun tai poimia muita
yhteystietoja www.vaeltavat.org

Moni puhuu paljon mutta harva tekee. Teko on puhetta parempi.

Kari Lajunen

Vaeltava vanhempi yli 10 vuotta.

Kolumnin kirjoittaja:
Nimi: Kari Lajunen
GSM: 046-8115079
Email: kari.lajunen@oivakaihdin.com
Kotisivu: www.oivakaihdin.com

Risto Jalonen kysyy: Huomasitko teknillisen kömmähdyksesi,että siellä tekstissä kerrotaan yks juttu kahteen kertaan ? Oletko muuten ajatellut, että jos kelataan perhekooksi kolme lasta, niin yleensä se keskimmäinen on aina se väliinputoaja ja myöhemmin sitten ehkä mustalammas ja murheenkryyni, mutta saattaapa usein juuri tuosta vähimmälle huomiolle jäävästä keskimmäisestä tulla sitten loppujen lopuksi se kaikkein luovin epelikin? Täähän on katos luonnonlaki ja varsinkin jos sattuu pelkiä poikia taloon tupsahtamaan, niin isovelihän körmyyttä aina pikkuveliä, joka sitten tästä päähänpotkitusta asemasta joutuu vielä kattelemaan, kun uus hellantelttu putkahtaa isän ja äidin taivaanlahjaks ja jos tää numero kolmonen sitten sattuu tulemaan paljo pitemmällä viiveellä tai on peräti iltatähti, niin senhän tietää. Esikoinen on aina esikoinen ja se sista niin ihana ja tärkee, mutta mikäs se keskimmäinen siinä kaikkien jaloissa sitten on ?
Kirjoittaja vastaa: Joskus toistan itseäni useamminkin kuin vain kahteen kertaan. Kiitos tarkkaavaisuudesta. Ei en ajatellut keskimmäistä siten vaan huomioni keskittyi sen jälkeen. Kolmilapsiset perheet ovat ihan tavallisia ja yleensä se keskimmäinen saa olla sekä isoveli, että pikkuveli tai sisko. Mielestäni hyvä paikka.

Kysy kirjoittajalta!

Nimesi:
Kysymys:
E-mail:
Bottiesto: Kirjoita tähän kenttään sana "botti", niin varmistamme ettet ole spämmirobotti.
 


Yhteistyökumppaneiden linkkitekstejä hakukoneiden optimointia varten: Metsästys on suomalaisten kansallislaji! Pikavippi on helppo tapa hakea internetistä pikalaina!